Berlin’in Güvenlik Stratejisi belgesi: ‘Rusya en büyük tehdit, Çin çıkarlarımıza aykırı hareket ediyor’
Olaf Scholz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümeti Almanya’nın ilk Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesini yayınladı.
Aralarında Scholz’un da bulunduğu üçlü hükümetin ağır topları, gururla şişmiş göğüsleri ve güler yüzleriyle Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yaklaşık 50 sayfalık belgeyi basın toplantısı düzenleyerek tanıttı.
https://twitter.com/tagesschau/status/1668973633971126273
‘Barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehdit’
Almanya’nın Ulusal Güvenlik Stratejisi Rusya’yı ‘en büyük tehdit’ olarak gösteriyor:
‘Avrupa barış düzeninde bir dönüm noktası’
Rusya’nın Ukrayna’daki Özel Harekatı “Avrupa barış düzeninde bir dönüm noktası oluşturarak, Almanya ve NATO müttefiklerinin güvenliğini doğrudan tehdit ediyor”tasvir edildi.
“Rusya ile düşmanlık veya çatışma peşinde değiliz”
NATO her zaman Moskova’ya düşman stratejiler uygulamış olsa da Rusya’nın üssüne yeni üyeler, silahlar ve tatbikatlar giriyor. “Ne Almanya ne de NATO, Rusya ile düşmanlık veya çatışma peşinde değil”Tezindeki belgede, Ancak ittifakta biz her zaman hazırız ve bizim ve müttefiklerimizin egemenliğini ve özgürlüğünü korumaya muktediriz.”terimi yer aldı.
https://twitter.com/iM_Clusewitz/status/1668915412048781315
Avrupa’da ABD nükleer silahlarına destek
ABD’nin Almanya gibi bazı NATO ülkelerini devasa stratejik nükleer silah cephaneliğini konuşlandırmak için üs olarak kullanmasına ve Ukrayna’daki vekalet savaşını nükleer savaşa çevirebilecek provokatif adımlar atmasına rağmen, Alman hükümeti söz konusu:
“Nükleer silahlar var olduğu sürece, NATO ve Avrupa güvenliğinin güvenilir bir nükleer caydırıcılık gücüne ihtiyacı var. Almanya, nükleer silahların ortak mülkiyetine katkıda bulunmaya devam edecek ve bunun için gerekli ana üssü sürekli olarak sağlayacaktır.”
‘NATO-Rusya iletişimi olmalı’
NATO ile Rusya arasındaki iletişim kanallarının korunmasını pekiştirecek açıklama da gözden kaçmadı: “Federal Hükümet, güvenilir siyasi ve askeri iletişim kanallarının sürdürülmesi de dahil olmak üzere, NATO-Rusya ilişkilerinde risklerin azaltılmasından ve öngörülebilirliğin sağlanmasından yanadır. Bunun için koşullar varsa, karşılıklı olarak şeffaf önlemlere açığız.”
Almanya’nın “AGİT himayesinde pratik silah kontrol araçları ve orduda güven artırıcı önlemler için destek”da ilan edildi.
GSYİH’nın yüzde 2’sinden NATO’ya
NATO’nun üye ülkelerin GSYİH’nın yüzde 2’lik tabanını en kısa sürede savunma harcamalarına ayırma hedefi kapsamında, Almanya’nın GSYİH’nın NATO yetenek hedeflerine çok yıllı ortalama yüzde 2 katkısı açıklandı.
“Çin bizim için hem ortak hem de sistematik bir rakip”
belgede “ortak, rakip ve sistemik rakip”Çin denir, ‘küresel düzeni yeniden şekillendirmek için defalarca Avrupa’nın çıkarlarına aykırı hareket etmek’suçlanan:
dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ‘bölgesel istikrarı ve uluslararası güvenliği giderek daha fazla bastırmak’, ‘insan haklarını hiçe saymak’, ‘siyasi hedeflere ulaşmak için nüfuz kullanmak’suçlamalar ihmal edilmedi.
“Çin olmadan küresel sorunları çözemeyiz”
Fakat ‘Almanya için Entegre Güvenlik’Çin açısından “hem rakip hem de ortaktır ve onsuz en acil küresel sorunların çoğu çözülemez”belirterek ekledi:
Merakla beklenen strateji belgesinin yayınlanması, Çin Başbakanı Li Qiang’ın Berlin ziyaretibirkaç gün önce oldu.
Göç ve iklim aynı zamanda ulusal güvenlik konularıdır.
Belgede klasik güvenlik kavramlarının yanı sıra göç ve iklim de ulusal güvenlik konuları olarak belirlendi. Göçmenlerin menşe ülkeleri ile yapılan anlaşmalar bir ulusal güvenlik meselesi olarak tanımlandı.
‘Silahlanmamızı gerektiren bir dönüm noktası’
Basın toplantısında Scholz, Ukrayna’daki çatışmanın, “Almanya’nın savunmasını temelden değiştirmesini ve ordusunu buna göre silahlandırmasını gerektiren bir dönüm noktası”O savundu:
Scholz: Çin feda edilemeyecek kadar önemli
Belgenin Pekin’e ne mesaj verdiği sorusuna Scholz şu yanıtı verdi:
“Mesele şu ki Çin ekonomik olarak büyümeye devam edecek. Çin’in dünya ticaretine entegrasyonu ve dünya ekonomik ilişkileri bozulmamalı. Ama aynı zamanda bizim için ortaya çıkan güvenlik sorunları da dikkate alınmalı. Almanya istemiyor. Çin’den ayrılma, ancak risksizlik.”
Baerbock, Çin ile iş yapan Alman ihracat devlerinin gözünü korkuttu
Batı’nın Tayvan’da Çin’i kışkırtacak eylemleri ve Pekin’in Ukrayna’ya karşı Rusya’yı desteklediği iddialarını tırmandırarak Asya devi üzerindeki kuşatmasını artırırken, savaş kışkırtıcısı Yeşiller’den Dışişleri Bakanı Baerbock, kaybetmek istemeyen Alman ihracatçılarının Rusya’yı desteklediklerini söyledi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde iş devlerine gözdağı verdi:
Pekin ile bir kriz çıkması durumunda Berlin, Çin ile derin bağları olan büyük sanayi gruplarına ekonomik yardım teklif edemez.”
Baerbock, sözleri infial yaratmasın diye. “Her iki tarafın da üzerinde anlaşabileceği alanlarda Pekin ile işbirliğini artırmanın önemi”ifade etti.
https://twitter.com/zetacompa/status/1669002141204381697
Alman şirketleriyle alay eden iklim işbirliği
Almanya Dışişleri Bakanı, dünyanın ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamayı başarabilmesi için Asyalı devinin iş birliğinin çok değerli olduğu iklim konusuna da dikkat çekti: